Fazole a luštěniny
Fazole jsou plné vlákniny, potravinované složky spojované s nižšími riziky vzniku srdečních chorob, diabetu, obezity a rakoviny. Obsahují bílkovinu. jejich trávení probíhá velmi pomalu, čímž dochází k postupnému uvolňování energie, a tak představují ideální potravu pro všechny, kdo se potřebují vyhnout kolísavé hladině krevního cukru. Snižují cholesterol. Navíc obsahují spoustu ochranných fytochemických látek, antioxidantů a vitamínů.
Lektiny v luštěninách mohou u někoho způsobovat potíže. lektiny jsou látky, které se vytvořily u luštěnin a obilovin za účelem obrany proti hmyzím predátorům. část lektinu se může navázat na tkáně v lidském těle a působit problémy, jako revmatoidní artritidu a další autoimunitní onemocnění u geneticky náchylných lidí. lektiny v potravě zvyšují prostupnost střevní stěny - umožňují částečně stráveným bílkovinám ve stravě a pozůstatkům střevních bakterií, aby se dostaly do krevního oběhu.
Patříte-li nesporně do skupiny osob, u nichž se projevují nevysvětlitelné symptomy, jež mohou souviset se stravou, možná by stálo za úvahu fazole z jídelníčku vyřadit, než se přijde na to, co se děje.
Příspěvky
CIZRNA
5. 1. 2013
Cizrna patří mezi jedny z nejdříve pěstovaných plodin a je jednou z nejoblíbenějších luštěnin na světě. ![]()
ČOČKA
5. 1. 2013
Čočka je dorbná, plochá, červenooranžová či zelenohnědá luštěnina, která roste na jednoleté keřovité rostlině, jejíž domovinou je střední Asie. Velmi oblíbená je hlavně v Indii, kde se jí rozvařená na kaši zvanou dhal. Křupavé indické placky zvané pappadam se vyrádějí z čočkové mouky. U nás se z čočky běžně dělá polévka. ![]()
FAZOLE
5. 1. 2013
Fazole jsou jedním z nejlepších zdrojů vlákniny na zemi. Většina z nás nejí vlákniny dostatek - ani zdaleka. Jídelníček s vysokým obsahem vlákniny souvisí s nižším rizikem rakoviny, diabetu a obezity. Denní dávka vlákniny má být přinejmenším 30 až 35g. ![]()