CIZRNA
Konzumace více luštěnin (čtyřikrát týdně) může snížit riziko koronárních onemocnění srdce až o 22 procent. Cizrna obsahuje 12,5g vlákniny na jeden šálek. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny mají významný pozitivní vliv na lidské zdraví.
Rozpustná vláknina dokáže snižovat hladinu cholesterolu a zpomalovat vstřebávání cukru, což je nesmírně důležité pro diabetiky i pro osoby se zvýšenou hladinou krevního cukru (metabolický syndrom). Nejdůležitějším doplňkem stravy při snaze o zhubnutí je právě vláknina.
Cizrna obsahuje i vápník a hořčík ve skvělém poměru 1:1, slušné množství folátů a spoustu srdci prospěšného draslíku (477mg v jednom šálku). Nalezneme v ní i silný antioxidační minerál selen. kromě toho všeho nám cizrna nabízí ještě rostlinný ekvivalent téměř 60g bílkovin.
Cizrnu můžete vařit na mírném plameni s česnekem a opraženým celým římským knmínem, dále uvařit, okořenit a opražit a dát si ji jako svačinku, jež nahradí ořechy a bramborové lupínky.