Fazole a luštěniny
Fazole jsou plné vlákniny, potravinované složky spojované s nižšími riziky vzniku srdečních chorob, diabetu, obezity a rakoviny. Obsahují bílkovinu. jejich trávení probíhá velmi pomalu, čímž dochází k postupnému uvolňování energie, a tak představují ideální potravu pro všechny, kdo se potřebují vyhnout kolísavé hladině krevního cukru. Snižují cholesterol. Navíc obsahují spoustu ochranných fytochemických látek, antioxidantů a vitamínů.
Lektiny v luštěninách mohou u někoho způsobovat potíže. lektiny jsou látky, které se vytvořily u luštěnin a obilovin za účelem obrany proti hmyzím predátorům. část lektinu se může navázat na tkáně v lidském těle a působit problémy, jako revmatoidní artritidu a další autoimunitní onemocnění u geneticky náchylných lidí. lektiny v potravě zvyšují prostupnost střevní stěny - umožňují částečně stráveným bílkovinám ve stravě a pozůstatkům střevních bakterií, aby se dostaly do krevního oběhu.
Patříte-li nesporně do skupiny osob, u nichž se projevují nevysvětlitelné symptomy, jež mohou souviset se stravou, možná by stálo za úvahu fazole z jídelníčku vyřadit, než se přijde na to, co se děje.
Příspěvky
CIZRNA
5. 1. 2013
Cizrna patří mezi jedny z nejdříve pěstovaných plodin a je jednou z nejoblíbenějších luštěnin na světě.
ČOČKA
5. 1. 2013
Čočka je dorbná, plochá, červenooranžová či zelenohnědá luštěnina, která roste na jednoleté keřovité rostlině, jejíž domovinou je střední Asie. Velmi oblíbená je hlavně v Indii, kde se jí rozvařená na kaši zvanou dhal. Křupavé indické placky zvané pappadam se vyrádějí z čočkové mouky. U nás se z čočky běžně dělá polévka.
FAZOLE
5. 1. 2013
Fazole jsou jedním z nejlepších zdrojů vlákniny na zemi. Většina z nás nejí vlákniny dostatek - ani zdaleka. Jídelníček s vysokým obsahem vlákniny souvisí s nižším rizikem rakoviny, diabetu a obezity. Denní dávka vlákniny má být přinejmenším 30 až 35g.