Oleje
Všechen nasycený tuk nám neškodí (např. kokosový olej), a polynasycený tuk tvoří rozsáhlou skupinu mastných kyselin a mnoha zástupci, včetně prozánětlivých omega-6 i protizánětlivých omega-3. Rovnováha mezi omega-6 a omega-3 je pro lidské zdraví zásadní. Optimální poměr omega-6 : omega -3 tuků je 3:1. V západním jídelníčku dosahuje poměru 20:1 až 25:1. Vysoký poměr omega-6 ku omega-3 je spojován se zvýšeným rizikem rakoviny prostaty a prsu, zvýšeným rizikem srdečních onemocnění a zhoršením zánětlivých a autoimunitních chorob.
Potíže se stravou tkví v tom, že jíme málo omega-3 a příliš mnoho omega-6. Omega-6 kyseliny jsou typické pro jídlo v bufetu - nevhodné jídlo i velké množství. Průmyslově vyrábené, rafinované rostlinné oleje (světlicový, slunečnicový, sójový, kukuřičný) patří mezi nejhorší potraviny na této planetě.
Nelze však říci, že nám omega-6 jen škodí. Omega-6 snižují LDL (špatný) cholesterol a rovněž zlepšují inzulínovou senzitivitu. Ovšem poměr omega-3 a omega-6 tuků není optimální a je třeba ho zlepšit.
Pro zdravý tok krve je zásadní rovnováha mastných kyselin. Jsou totiž stavebními kameny hormonů, zvaných eikosanoidy (prostaglandiny), které ovládají desítky metabolických procesů v těle, a ty musí být v rovnováze, abychom zůstali zdraví.
Konzumace správných olejů může pomoci předejít smrtelným chorobám.
Nejzákladnější informace:
- určité množství nasyceného tuku nám svědčí
- omega-3 jsou pro nás velmi, velmi propěšné
- mononenasycené tuky nám prospívají
- omega-6 nám svědčí ve vyvážených (malých) množstvích a ze zdrojů, které nebyly rafinovány a zpracovány až k smrti
- opakovaně používané (přepalované) rostlinné oleje jsou velmi, velmi škodlivé
- trans-tuky jsou metabolické jedy
Nerafinované, za studena lisované oleje ve všech případech vítězí na celé čáře nad oleji rafinovanými.