Ořechy a semínka
U lidí, kteří pravidelně jedí ořechy, je menší pravděpodobnost infarktu stejně jako úmrtí na srdeční choroby. Z dlouhodobých studií vyšlo najevo, že konzumace ořechů několikrát týdně souvisí s konzistentním, o 30 až 50 % nižším rizikem infarktu a srdečních onemocnění. Ořechy obsahují arginin, aminokyselinu, která chrání vnitřní výstelku cévních stěn, tzn. činí je poddajnějšími a méně náchylnějšími k aterogenezi (kornatění stěn cév a jejich následnému zúžení a ucpání). Argininje rovněž potřebný k tvorbě velmi důležité molekuly zvané oxid dusnatý, která pomáhá uvolnit stažené cévy a usnadňuje průtok krve.
Ořechy jsou navíc vynikajícím zdrojem celé řady fytonutrientů, bioaktivních chemických látek, jež se nacházejí v rostlinách. , významně ovlivňující naše zdraví, včetně antioxidační aktivity v oblasti prevence koronárních chorob srdce.
Za zdraví prospěšné účinky ořechů jsou zodpovědné v nich obsažené tuky. Jsou to zdravé tuky, většina jich je mononenasycených a souvisí s nižším výskytem srdečních chorob a rakoviny i s dlouhověkostí. Jedna 30-ti gramová porce denně či 150g rozmanitých oříšků týdně přinese dané zdravotní účinky.