ČOČKA
Čočka se od fazolí liší tím, že neobsahuje síru a tudíž nenadýmá. Čočka pomáhá léčit vysoký cholesterol a vysoký krevní cukr. Čočka je plná vlákniny, a to zejména vlákniny rozpustné. Rozpustná vláknina se při průchodu trávícím traktem štěpí a tvoří gelovitou hmotu, jež zachytává některé látky, které souvisejí s vysokou hladinou cholesterolu. Dále napomáhá regulovat hladinu krevního cukru tak, že zpomaluje vyprazdňování žaludku a brzdí vstup cukrů do krevního oběhu. Právě proto má čočka tak nízkou glykemickou nálož.
Šálek čočky obsahuje slušné množství bílkovin - asi 18g a zároveň 16g vlákniny. Jeden šálek nám dodá 37% DDD železa a 49% DDD manganu, důležitého stopového minerálu, který má zásadní význam pro růst, reprodukci, hojení ran, mozkové funkce a optimální metabolismus cukrů, inzulinu a cholesterolu.