ZELÍ
Zelí chrání před rakovinou prsu, kdy obsahuje fytochemické látky zvané indoly, které pozitivně upravují metabolismus estrogenu, a tak snižují riziko onemocnění rakovinou. Mezi další bojovníky proti rakovině, obsažené hojně v zelí, patří i dithiolethiony, isothiokyanáty a sulforafan. Pomáhají zničit škodlivé volné radikály, bojují s karcinogeny a snižují nebezpečí vzniku rakoviny prostaty.
Červené či fialové zelí je rovněž zdrojem anthokyaninů, pigmentových molekul, díky nimž jsou borůvky modré a zelí fialové. Anthokyaniny patří doskupiny flavonoidů (rostlinných sloučenin), které mají významné bioaktivní vlastnosti - silné antioxidační a protizánětlivé účinky (tlumí alergické reakce a chrání před poškozením pojivové tkáně a cevní stěny).
Zelí obsahuje vápník, hořčík, draslík, vitamín C, vitamín K, beta-karoten a dokonce určité množství karotenoidů důležitých pro zdraví očí, luteinu a zeaxantinu. Jeden šálek vařeného zelí nám dodá 4g vlákniny a minimum kalorií.
Mnozí zástupci čeledi brukvovitých obsahují goitrogeny, přirozeně se vyskytující látky, jež mohou narušovat funkci štítné žlázy. Lidé trpící hypothyroidismem (snížená produkce hormonů štítné žlázy) by proto měli zelí konzumovat s mírou.