ČERVENÁ ŘEPA
Konzumace červené řepy pomáhá ženám doplnit železo, o nějž přichází v důsledku menstruačního krvácení. Červená řepa prospívá srdci, obsahuje betain a foláty, které snižují potenciálně toxické hladiny homocysteinu, přirozeně se vyskytující aminokyseliny, která může poškozovat cévy a podporuje tak rozvoj srdečních onemocnění, mrtvice, demence a periferní vaskulární choroby (omezeného prokrvení nohou).
Červená řepa je plná draslíku, minerálu důležitého pro zdraví srdce. Ve dvou bulvách obsahuje 528mg draslíku, hořčík a trochu vitamínu C. Lze ji péct, vařit, dusit či syrovou nastrouhat a přidat do salátu. Listy mají ještě vyšší nutriční hodnotu než kořen: mají vysoký obsah zejména vápníku, železa, vitamínu A a C. Z červené řepy se připravuje i lahodná šťáva, která je nejlepší v kombinaci s mrkví, jablky, špenátem a zázvorem.