BROKOLICE
Brokolice se řadí do čeledi brukvovitých a patří mezi křížatou zeleninu, kam se řadí i bok choy, zelí, kapusta, kedlubna a mangold. Představuje vynikající zdroj fytochemických látek zvaných isothiokyanáty, které bojují proti rakovině tak, že neutralizují karcinogeny - látky, jež rakovinné bujení způsobují. Redukují škodlivé působení karcinogenních látek, stimulují uvolňování "zabijáků rakoviny" a urychlují jejich vyloučení z těla. Studie prokázaly, že pomáhají v prevenci rakoviny plic, jícnu, prsu a snižují riziko rozvoje jiných typů rakoviny, včetně rakoviny zažívacího traktu.
Brokoline navíc obsahuje indoly (indol-3-carbinol), které jsou silnými antioxidanty a stimulátory detoxikačních enzymů, a které chrání strukturu DNA a zároveň snižují riziko rozvoje rakovin prsu a děložního čípku.
Jeden šálek brokolice obsahuje přes 2g bílkovin, 2g vlákniny, 288mg draslíku, 43mg vápníku, 81mg vitamínu C, a navíc i foláty, hořčík, fosfor, beta-karoten, vitamín A a 1277ug superhvězd výživy očí, luteinu a zeaxantinu. Mají prokázanou schopnost předcházet rozvoji makulární degenerace, nejčastější příčiny slepoty u starších dospělých, či jej zmírnit.