VEJCE
Vejce jsou dokonalým zdrojem bílkovin, obsahujících všech devět aminokyselin, jsou plné vitamínů a nutričních látek, které prospívají očím, mozku a srdci.
Obsahuje cholin, esenciální nutriční látku, pro udržení pevného zdraví. Významně působí na kardiovaskulární, mozkové funkce a zdraví buněčných stěn. Lidé se vejcím vyhýbají, protože mají strach z cholesterolu, cholin obsažený ve vejcích však dokonce předchází hromadění cholesterolu a tuku v játrech. Cholin v těle vytváří metabolit betain, který pomáhá snižovat homocystein, rizikový faktor srdečních chorob. Cholin nepřímo, za to má zásadní vliv na paměť a myšlení (chrání organismus před demencí, včetně Alzheimerovy choroby. Vejce, stejně jako ryby, jsou skutečně potravou pro mozek.
Vejce jsou i "potravou pro oči". Obsahují lutein a zeaxantin, nutriční superhvězdy pro podporu zdraví našeho zraku, které patří mezi nejúčinnější látky pro zdraví očí. Chcete-li dopřát svému zraku výživu v co nejefektivnější podobě, jezte dohromady vejce a špenát (další zdroj luteinu).
Vejce chrání proti rakovině prsu. Konzumace šesti vajec týdně sníží riziko rozvoje rakoviny prsu o 44 procent ve srovnání s konzumací dvou vajec týdně. Vejce dále obsahuje i stopové množství více než patnácti vitamínů a minerálů - jedno velké vejce má 18% DDD riboflavinu (vitamínu B2), 14%DDD vitamínu B12 a 29% DDD selenu, důležitého minerálu s protirakovinnými účinky. Dále díky vejci dobře vypadáme. Síra v nich obsažená podporuje zdraví vlasů a nehtů.
Pro odpůrce žloutků: 6loutek nám prospívá. K vejci prostě patří. A co cholesterol? Žádný výzkum nikdy nezjistil, že lidé, kteří jedí více vajec, mjí více infarktu než lidé, kteří jedí vajec málo.